Organisatie

De intocht van Sinterklaas in Arnhem wordt georganiseerd door Stichting Sinterklaasintocht Arnhem.

Sinterklaasintocht Arnhem

Sinds 2020 organiseert Stichting Sinterklaasintocht Arnhem in samenwerking met de Gemeente Arnhem, Binnenstad Arnhem en diverse organisaties en bedrijven de Sinterklaasintocht van Arnhem. 

De Sinterklaasintocht is er voor iedereen, daarom streven we naar een inclusief evenement. Op diverse locaties zijn er speciale aanpassingen gedaan om ook kinderen en volwassenen met een beperking zo goed mogelijk te laten genieten van de intocht van Sinterklaas. Denk hierbij aan een rolstoelvak en gebarentolk op de kade en een prikkelarme zone tijdens de route door de binnenstad.

De nieuwe piet

In 2020 hebben wij de eerste editie van een vernieuwde en vernieuwende intocht neergezet in Arnhem. Door Corona kon dat dat niet gedaan worden met een massale inkomst aan de kade. Daarom hebben we een korte speelfilm gemaakt, van een geheime intocht in de nacht. Belangrijk doel van deze nieuwe intocht was om een mooie, waardige Sinterklaasintocht neer te zetten, maar tegelijkertijd afscheid te nemen van de figuur Zwarte Piet zoals die in de loop van de tijd ontstaan is. Dit figuur riep bij velen vervelende associaties op. In de speelfilm hebben we dus een nieuw gezelschap rondom de Sint geïntroduceerd. Deze ‘Pieten’ droegen zowel traditionele Pieten-kostuums als andere mooie, historische kostuums. De huidskleur van het gezelschap is niet aangepast met schmink, maar ze waren, passend bij de tijd van de historische kleding, uitgedost en vermomd met sierlijke sikken, snorren, baarden en hoeden. Daarmee wilden we dóórgaan met het mooie en goede van de Sinterklaastraditie, maar ook een nieuwe ‘Piet’ introduceren die nog steeds een magisch en tot de verbeelding sprekende figuur is.

De speelfilm heeft tot onze grote vreugde vooral heel veel goede reacties gekregen. De figuur van ‘Zwarte Piet’ werd door ons, als makers/organisatoren & de crew van de intochtfilm, maar óók bij het overgrote deel van de kijkers helemaal niet gemist. Het niet schminken van de Pieten in een andere huidskleur, maar wél het vermommen en verbijzonderen van deze mythische figuren werd door de belangrijkste doelgroep van de intocht – de kinderen – zonder problemen of verwarring omarmd, zelfs al keken ze een half uur van tevoren nog naar de landelijke intocht met roetveegpieten. Daarom willen we graag op deze manier de komende jaren door om een prachtige Sinterklaasintocht neer te zetten. Het gezelschap rondom de Sint zal dus uitgebreid worden, maar met soortgelijke figuren als afgelopen jaar. Alle collega’s van de Sint zijn dus gekleed in historische kleding, dat kunnen zowel traditionele Pietenpakken zijn als andere historische kleding. Vermommen doen we met snorren, sikken, baarden, indrukwekkende kapsels, pruiken, make-up, brillen, etc. De vrouwen, die het zonder baarden, sikken en snorren moeten stellen, krijgen prachtige kapsels, en worden opgemaakt met stijlvolle make-up en sieraden.

De intocht van 2021 mocht, met gepaste (Corona)maatregelen, doorgaan en dit was de eerste echte Sinterklaasintocht ‘nieuwe stijl’. We zijn overdonderd door de lovende reacties die we, via diverse kanalen, hebben ontvangen. Facebook en Twitter stroomden vol met positieve berichten over de nieuwe stijl van Arnhem, inclusief oproepen om deze stijl landelijk over te nemen. Wat zijn we blij dat niet alleen volwassen, maar juist ook de kinderen intens genoten hebben van de intocht, Sinterklaas en zijn pieten. Ook in 2022 en 2023 was de intocht een groot succes.

Sinterklaasfilm

In 2020 is de intocht van Sinterklaas in het grootste geheim gefilmd. De aankomst verliep niet zonder problemen, maar gelukkig kreeg Sinterklaas hulp van zijn trouwe vrienden én de burgemeester van Arnhem. Benieuwd naar de speelfilm? Bekijk hem op ons YouTube-kanaal

Stichting Sinterklaasintocht Arnhem

Wil je met ons in contact komen? Stuur ons dan een e-mail

Organisatie

De intocht van Sinterklaas in Arnhem wordt georganiseerd door Stichting Sinterklaasintocht Arnhem. In samenwerking met gemeente Arnhem en Platform Binnenstad Arnhem organiseren we dit heerlijke kinderfeest, dit jaar op zaterdag 14 november 2020.

Sinterklaasfilm

Door de op dit moment geldende Coronamaatregelen is het helaas niet mogelijk om een echte intocht met publiek en prachtige stoet te organiseren. Om te voorkomen dat er grote groepen belangstellenden samenkomen om Sinterklaas te verwelkomen in Arnhem hebben we besloten een geheime aankomst te organiseren. De geheime aankomst wordt gefilmd waardoor we een unieke Sinterklaasfilm kunnen realiseren.

Lancering film

De Sinterklaasfilm wordt op zaterdag 14 november 2020 om 14.00 uur op deze website gepresenteerd. Daarnaast zal de film te zien zijn op ons YouTube-kanaal.

Uitzendingen op TV

RTV Arnhem zal de speelfilm op zaterdag 14 en zondag 15 november elk uur uitzenden!

Trailer

Benieuwd naar de avonturen van Sinterklaas en zijn gevolg in Arnhem? Bekijk dan nu alvast de trailer.